Amerikan Uzay Ajansı NASA gelecek sene astronotların sıfır yerçekiminde gerektiğinde yedek parça ve alet üretebilmeleri için uluslararası uzay üssüne 3D yazıcı göndermeyi planlıyor.

İlk kez gerçekleşecek olan bu çalışmayla gelecekte oluşabilecek sorunların çözümünde ve yeni görevlerde oluşabilecek maliyetler azaltılabilecek. Uluslararası uzay üssüne gönderilmesi planlanan yazıcı cihaz titreşimlere karşı dayanımlı ve uzay istasyonu ortamında güvenle kullanılabilecek.
Şirket yetkilisi Aaron Kemmer; “ bir astronotun acil bir durumda hayati olarak ihtiyaç duyabileceği parçaları ve teçhizatı üretebilmesi çok önemli bir konudur” dedi.
1970’de 13 astronot çok önemli olan bir karbondioksit filtresi için ellerinde malzeme olmadığından bir plastik torba, bir kapak ve bir bant kullanmışlardı.
Bu gelişme sayesinde yaşanabilecek olumsuzluklarda malzeme temininden kaynaklı sıkıntıların minimize edebileceği ifade edildi.

NASA bu çalışmalarının yanında 3D yazıcı kullanılarak üretilebilecek küçük uydular sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonundan Dünya’ya veri gönderimini sağlamayı planlıyor.
Bilindiği üzere 3D yazıcılar genellikle polimer malzeme kullanarak objeleri katman katman yazarak oluşturmaktaydı.
Günümüzde artık lazerle eritilmiş titanyum ve nikel-krom tozları da artık üretim malzemesi olarak kullanılabilmekte.
Ağustos ayında NASA 3D yazıcı ile yazılmış metal bir roket parçasını test etti ve başarılı sonuç aldı. Bu üretim tekniği ile uzay araştırmalarındaki maliyetlerinde azaltılabileceği belirtiliyor.
Kaynak: bbc.co.uk
evet bu sayede astornotların bir öok ihtiyacı için uzaya roket gönderme gereksinimi ortadan kalkacak.
http://www.3byazici.com/2013/10/nasa-3d-yazicilari-uzaya-gonderiyor.html