Bilim adamları bilim ve tıp alanında kullanılabilecek daha küçük ve daha ucuz parçacık hızlandırıcıları üretmeyi başardı. Lazer sistemi kullanılarak nano parçacıklardan oluşan cam çip üzerinde elektron iletimini 10 kat daha hızlı hale getirildi. Üretilen çipin boyutu bir pirinç tanesinden daha küçük ve diğer çiple göre üretim maliyeti daha düşük olacak.
Amerikan Enerji Departmanına bağlı olan (SLAC) Ulusal Parçacık Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndaki ve Standford Üniversitesindeki ekipler tarafından elde edilen başarı Nature dergisinde 27 Eylül 2013 tarihinde yayınladı.

Engiltere’den SLAC fizikçisi Joel elde edilen başarının fabrikasyona geçiş aşamasında ve günlük hayat kullanımı için aşılması gereken bazı konuların olduğunu, araştırmaların bu alanlarda yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca güvenlik taraması, medikal tedavi ve görüntüleme ve biyoloji ve malzeme bilimi araştırma için kompakt hızlandırıcılar ve X-ray cihazları etkinleştirilmesinde bu teknolojinin kullanılabileceğini söyledi.
2 mil uzunluğundaki mevcut parçacık hızlandırıcılarından elde edilen verim yeni nesil hızlandırıcılarla sadece 100 metrelik elde edilebiliyor. Mevcut çalışmalarda ulaşılan ilk sonuçlar ise metre başına 300 milyon elektro volt enerji kazanımı.
Stanford’tan Profesör Robert Byer amaçlarının bu malzeme ile üretilecek ürünler sayesinde metre başına 1 milyar elektron volt enerjinin kazanımı olduğunu söyledi.
Kaynak : sciencedaily